Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Doorgaan naar content

In 2024 zijn we met vier enthousiaste pilotgemeenten van start gegaan. Vanaf september 2025 kunnen we voor alle geïnteresseerde gemeenten een klantbelevingsonderzoek onder bijstandsgerechtigden uitvoeren.

Over het klantbelevingsonderzoek

Het klantbelevingsonderzoek is laagdrempelig; als deelnemende organisatie heb je er nauwelijks omkijken naar. Wij versturen de vragenlijsten per e-mail of, op verzoek, per brief naar alle uitkeringsgerechtigden. We verzamelen en verwerken de antwoorden en bundelen de uitkomsten in een overzichtelijke rapportage.

De uitkomsten krijgen ook een plek binnen het benchmarkplatform van de Divosa Benchmark Werk & Inkomen. Hier kun je de uitkomsten van jouw organisatie vergelijken met vergelijkingsgroepen, die je zelf kunt samenstellen.

Als je de module Klantbeleving meerdere jaren gebruikt, kun je zien hoe de waardering voor de dienstverlening van jouw organisatie zich door de tijd ontwikkelt. Bij een aanmelding voor meerdere jaren bieden we een aantrekkelijke korting.

Wat gaan we doen?

Vanaf september 2025 starten we met de uitvoering van de  klantbelevingsonderzoeken. Binnenkort kun je je hiervoor aanmelden via deze website.

Wij bieden alle organisaties die de module Klantbeleving afnemen, jaarlijks een kant-en-klaar onderzoek aan. Als deelnemende organisatie word je volledig ontzorgd. Onze werkwijze maakt het mogelijk dat jij vergelijkingen kunt maken tussen jaren en verschillende deelnemers. Jouw organisatie profiteert van een zo hoog mogelijke opbrengst voor zo min mogelijk werk!

 Concreet betekent dit het volgende:

  • Wij bieden een gestandaardiseerde werkwijze waarbij online vragenlijsten via e-mail worden uitgezet onder de onderzoekspopulatie. Aanvullend bieden we twee opties waarbij we de doelgroep ook op papier benaderen.

  • De basis van het klantbelevingsonderzoek is een gestandaardiseerde vragenlijst die ingaat op thema’s zoals vertrouwen, de menselijke maat, het aanvraagproces, rechten en plichten, begeleiding naar werk of maatschappelijke participatie, afstand tot de arbeidsmarkt, deskundigheid, klantvriendelijkheid, bereikbaarheid en informatievoorziening. Door gebruik te maken van deze gestandaardiseerde vragenlijst, wordt vergelijken binnen de Benchmark mogelijk. Daarnaast is het mogelijk om enkele extra (eigen) vragen toe te voegen.

  • Je ontvangt een handleiding waarin we het onderzoek stapsgewijs uitleggen en beschrijven welke handelingen wij voor jullie uitvoeren en waar nog een rol voor jouw organisatie ligt.

  • Deelnemers ontvangen een overzichtelijk rapport met de resultaten van het onderzoek. De resultaten komen ook beschikbaar in het benchmarkplatform. Daar kun je jouw organisatie vergelijken met het gemiddelde van alle deelnemende organisaties of een vergelijkingsgroep naar wens.

  • De uitkomsten uit het klantbelevingsonderzoek worden in samenhang gebracht met relevante indicatoren uit de Divosa Benchmark Werk & Inkomen.

Wat hebben we al gedaan?

  • In 2024 vroegen we vier (pilot)gemeenten om mee te kijken en denken bij het opzetten van de module Klantbeleving.

  • Samen met  de pilotgemeenten ontwikkelden we een vragenlijst die de klantbeleving van de dienstverlening op het gebied van de Participatiewet in kaart brengt.

  • Dit resulteerde in een kwalitatief hoogwaardige, toegankelijke vragenlijst die op de belangrijkste thema’s de ervaring en waardering van bijstandsgerechtigden toetst.

  • We werkten aan een helder werkproces met een informatieve handleiding die deelnemende gemeenten helpt om voortvarend aan de slag te gaan met het onderzoek.

  • Aan de hand van de rapportage en de informatie op het benchmarkplatform bespraken we de gewenste weergave van uitkomsten.

  • In afstemming met de pilotgemeenten stelden we een verwerkersovereenkomst op, om zo de privacy van de uitkeringsgerechtigden te waarborgen.

  • We evalueerden het proces en de uitkomsten en voerden waar mogelijk nog verbeteringen door.

Op die manier ontwikkelden we  een kwalitatief hoogwaardige, getoetste module Klantbeleving, waarin de ervaringen van bijstandsgerechtigden centraal staan.

Simon Wajer, BMC

Meer weten over de module Klantbeleving? Neem contact met mij op!

Simon Wajer (BMC) , adviseur

simon.wajer@bmc.nl 06 10 35 86 04