Met de ambitieuze actieagenda Utrechters Schuldenvrij heeft de gemeente al in 2019 de koers omgegooid, vertelt Chaimae Rahou, beleidsadviseur rondkomen, meedoen en schuldenvrij. Met allerlei partijen in de stad wordt sindsdien gewerkt aan het voorkómen, signaleren en aanpakken van geldproblemen van Utrechters. De actieagenda markeert een breuk in het denken over schulden, vindt ze. ‘We werken sindsdien vanuit de gedachte dat in de problematische schulden belanden niet per se iemands schúld is: van guilt naar debt. Je kunt er door allerlei onvoorziene omstandigheden in belanden. Dat is écht een ander mensbeeld.’
Coronasanering
De actieagenda mikt erop inwoners op een simpele manier de financiële steun te geven waar ze recht op hebben en dat ze bij geldzorgen de juiste hulp gemakkelijk weten te vinden. Inzet is om zo snel mogelijk geldrust te creëren en perspectief te bieden. De coronacrisis heeft daarbij gezorgd voor een extra versnelling. Chaimae: ‘De voorspelling van onderzoekers was dat door corona het aantal mensen met problematische schulden sterk zou oplopen. Dat wilden we vóór zijn.’
In het kader van een zogenoemde coronasanering heeft Utrecht vervolgens in 2021 enkele forse aanvullende stappen gezet om de effectiviteit van het schuldentraject te verbeteren. De meest in het oog springende zijn kwijtschelding van het saneringskrediet na twee jaar tot een maximum van duizend euro en een kortere, maar zeer intensieve stabilisatieperiode na aanmelding. Voor de meeste betrokkenen leidt dit tot een sterke verkorting van het schuldentraject.
Trendbreuk
Met de actieagenda Utrechters Schuldenvrij, die liep tot en met 2022, en de coronasanering heeft de gemeente een trendbreuk in de schuldenaanpak gerealiseerd. In vier jaar tijd is de gemiddelde schuldenlast gehalveerd ten opzichte van 2018, toont onderzoek naar de effecten van de actieagenda aan. Ook ten opzichte van de landelijke cijfers springt Utrecht er positief uit: in 2021 was de gemiddelde schuldenlast landelijk €37.395. In Utrecht is die dan al gedaald naar €27.000.
Er is dus zeker sprake van een ‘Utrechts’ effect, zo concludeert de gemeente. Daarnaast is het aantal schuldenbewinden met 30% gedaald en het aantal schuldregelingen bij de afdeling schulddienstverlening meer dan verdubbeld. De doorlooptijd tussen het eerste intakegesprek en de start van een schuldregeling is in twee jaar tijd meer dan gehalveerd.