Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Doorgaan naar content
Publicaties

Analyse Benchmark Werk & Inkomen: Jongeren in de bijstand

Werk & Inkomen

Gepubliceerd op: 19 juni 2025 | Laatste update: 19 juni 2025

Deze rapportage van de Divosa Benchmark Werk & Inkomen laat zien dat het aandeel jongeren in de bijstand de afgelopen jaren licht is gestegen. Aanleiding voor de rapportage is de veranderende samenstelling van de doelgroep jongeren, waarbij vooral jongeren met een arbeidsbeperking sinds de invoering van de Participatiewet in 2015 vaker bij gemeenten aankloppen voor ondersteuning.

Hoewel het totale aantal bijstandsontvangers daalt, neemt het aandeel jongeren langzaam toe. Ze maken inmiddels ruim 9,7% uit van het totaal aantal mensen in de bijstand, een stijging ten opzichte van eerdere jaren. Opvallend is dat jongeren gemiddeld langer in de bijstand blijven (gemiddeld 25 maanden) en vaker gebruikmaken van instrumenten als loonkostensubsidie en studietoeslag. Dat duidt op een toename van jongeren met een arbeidsbeperking binnen de bijstandsdoelgroep.

Complexere problematiek

Gemeenten signaleren dat jongeren die nu instromen in de bijstand, vaker kampen met complexe, meervoudige problemen – zoals schulden, schooluitval of mentale gezondheidsklachten. Begeleiding vraagt dus meer tijd en expertise. Ook wachttijden in de ggz worden genoemd als belemmering voor duurzame uitstroom naar werk of opleiding.

Wat kun je met deze inzichten?

Deze rapportage biedt gemeenten en andere betrokken partijen concrete aanknopingspunten om beleid en uitvoering verder aan te scherpen, en een breed overzicht van de ontwikkelingen, uitdagingen én goede voorbeelden uit de praktijk. Zo kunnen gemeenten hun aanpak blijven verbeteren en jongeren helpen om duurzaam mee te doen in de samenleving.

Lees de volledige publicatie op de website van Divosa

ga naar divosa.nl (externe link)