Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Doorgaan naar content
Publicaties

Doorstroom WW naar bijstand in 2023 hoger dan in 2022: wat betekent dit voor gemeenten?

Werk & Inkomen

Gepubliceerd op: 2 maart 2025 | Laatste update: 2 maart 2025

In 2023 stroomden 8350 mensen van de WW door naar de bijstand. Dit aantal is 11% hoger dan in 2022. Dat blijkt uit de cijfers die het UWV eind 2024 heeft gepubliceerd. Op gemeenteniveau zijn de doorstroompercentages nu ook beschikbaar in de Divosa Benchmark Werk & Inkomen.

Bij de instroom in de bijstand is het als gemeente zinvol om te kijken waarom iemand een uitkering aanvraagt. Inzicht in deze cijfers kan helpen om gericht dienstverlening in te zetten, nog voordat iemand instroomt. Bijvoorbeeld door jongeren van school naar werk te begeleiden of door mensen met een aflopende WW-uitkering waar mogelijk te begeleiden naar werk.

Uit de cijfers die het UWV jaarlijks publiceert, blijkt dat het aandeel van de mensen die eerst een werkloosheidsuitkering (WW) ontvingen en daarna een bijstandsuitkering, in 2023 is toegenomen ten opzichte van 2022.

Het landelijke doorstroompercentage lag in 2023 op 3,7% en was daarmee gelijk aan 2021. Hoewel het doorstroompercentage gelijk is in beide jaren, was het absolute aantal personen dat doorstroomde van WW naar bijstand in 2023 wel aanzienlijk lager dan in 2021 (8350 versus 13810). Het doorstroompercentage is gelijk, omdat het aantal mensen dat uitstroomde uit de WW in 2021 veel hoger lag.

doorstroom WW naar bijstand 2011-2023

In de periode 2021-2023 was de doorstroom van WW naar bijstand het grootst onder de groep jongeren (15-25 jaar).

Doorstroompercentage WW naar bijstand naar leeftijd 2021-2023

Jongeren hebben mogelijk minder vaak eigen vermogen of een partner met inkomsten of vermogen om op terug te vallen. In veel gevallen hebben jongeren ook een kortere periode recht op WW omdat ze minder lang hebben gewerkt. Logisch gevolg is dat er dan ook eerder een beroep op de bijstand wordt gedaan.

Zo is ook te zien dat mensen die minder dan zes maanden WW hebben ontvangen, vaker doorstromen naar de bijstand, en dat mensen met een tijdelijk of uitzendcontract relatief vaker doorstromen naar de bijstand. In vergelijking met de twee voorgaande jaren is het aandeel personen dat doorstroomt van WW naar bijstand na te hebben gewerkt als uitzendkracht, relatief het meest toegenomen.

Is het doorstroompercentage in alle gemeenten hetzelfde?

In ongeveer de helft van de gemeenten zijn er jaarlijks minder dan 10 personen die na het ontvangen van een WW-uitkering doorstromen naar een gemeentelijke bijstandsuitkering. In de overige gemeenten gaat het jaarlijks om enkele tientallen tot honderden mensen (in de grootste gemeenten).

Percentage doorstroom WW naar bijstand per gemeente naar gemeentegrootte 2023

In grotere gemeenten is het doorstroompercentage duidelijk hoger. Dit is in lijn met de cijfers uit voorgaande jaren.

Meer weten over WW naar bijstand in jouw arbeidsmarktregio?

Het UWV heeft per arbeidsmarktregio een uitgebreide factsheet gepubliceerd over de doorstroom van WW naar bijstand. De factsheets laten zien hoe de doorstroom zich verhoudt ten opzichte van de landelijke cijfers en aanpalende regio’s. Daarnaast gaan de factsheets in op verschillen met betrekking tot leeftijd en de doorstroom van WW naar bijstand.

Wat kunnen gemeenten doen om de doorstroom van WW naar bijstand te beperken?

De afgelopen jaren hebben steeds meer gemeenten een samenwerking met het UWV opgezet om dienstverlening te bieden aan werkzoekenden voor wie einde WW in zicht komt en daarna aanspraak op bijstand kan maken. Op de website van het landelijk Ondersteuningsteam Regionale Arbeidsmarkt vind je een uitgebreide toolkit om je hiermee op weg te helpen.

Tijdens de online bijeenkomst Van WW naar bijstand in juli 2024 stonden twee praktijkvoorbeelden centraal:

  • gemeente Den Haag en UWV hebben een datagedreven aanpak ontwikkeld, waarmee de caseload door een algoritme wordt geordend. De mensen die het meeste kans hebben om in de bijstand te belanden, worden naar voren gehaald. Een adviseur kan dan maatwerkondersteuning van UWV en gemeente aanbieden. De resultaten zijn tot nu toe positief: de doorstroom is met 20% verminderd.

  • gemeenten in de regio Rijnstreek werken al tien jaar samen met UWV. Inwoners krijgen vanaf de eerste dag WW toegang tot aanvullende dienstverlening van de gemeente.

In het onderzoek ‘Uit de WW in de Bijstand’ (2018) zijn zes voorbeelden van Max-WW-trajecten bekeken om verschillen en gemeenschappelijke patronen in beeld te krijgen.

Belangrijke tips uit dit onderzoek zijn:

  • Informeer klanten tijdig – drie tot zes maanden voor afloop van de WW – over wat ze te wachten staat na de overgang naar de bijstand.

  • De werkwijze van het UWV verschilt van die van de gemeente. En tussen gemeenten kan de werkwijze ook verschillen.

  • Het naar voren halen van de ‘bijstandsaanpak’ (intensief contact, één contactpersoon, enzovoort) naar de Max-WW werkt activerend: 30 tot 50% van de mensen stroomt nog voor het einde van de WW uit.

  • Zorg voor heldere afspraken tussen UWV en gemeente over de Max-WW-aanpak. Wie is verantwoordelijk? Wie betaalt wat?

  • Zoek uit wat in jouw regio het beste werkt; alles begint als experiment.

  • Een goed experiment vraagt om de energie van een ‘ambassadeur’ in de organisatie die resultaat boven regels stelt. Die zit vaak wat lager in de hiërarchie (bijvoorbeeld in het middenkader) en is bereid de nek uit te steken.

Meer weten over het perspectief van de inwoner? In opdracht van het ministerie van SZW bracht Muzus in 2022 de burgerreis van de WW naar de bijstand in kaart.

Larissa van Es

Contactpersoon

Larissa van Es (Divosa) , procesmanager Data en onderzoek, projectleider Benchmarks Werk & Inkomen en Statushouders & Inburgering

les@divosa.nl 06-18519025