Workshops
Op het Divosa Benchmark Festival zijn er twee workshoprondes van elk 45 minuten. Je kunt kiezen uit acht workshops.
Let op: per workshop geldt een maximum aantal deelnemers. Wanneer het maximum is bereikt, melden we dat op deze pagina. Je kunt je dan niet meer inschrijven voor de betreffende workshop.
Workshop 1
Analyse doelgroep jongeren en jongerenaanpak in Zoetermeer
In juni 2025 heeft de Divosa Benchmark Werk & Inkomen een analyse over jongeren in de bijstand gepubliceerd. Binnen de gemeentelijke bestanden wordt deze groep steeds groter. Vaak gaat het om jongeren die voor de inwerkingtreding van de Participatiewet een beroep konden doen op de Wajong. De Benchmark-analyse laat zien dat de verblijfsduur van jongeren toeneemt en veel voorzieningen, zoals loonkostensubsidie en jobcoaching, voor jongeren worden ingezet.
Veel gemeenten zijn al actief aan de slag met deze doelgroep. Een mooi voorbeeld is de jongerenaanpak van de gemeente Zoetermeer. Met onder andere IPTA (Integrale Persoonsgerichte Toeleiding naar Arbeid) leidt Zoetermeer kwetsbare jongeren door middel van intensieve coaching toe naar school of werk, met als belangrijkste doel: crimineel daderschap voorkomen.
In deze workshop delen we de belangrijkste conclusies uit de Benchmark-analyse Jongeren in de bijstand. En de gemeente Zoetermeer vertelt ons over haar jongerenaanpak en ervaringen met IPTA.
Workshop 2
Vrouwen Empowerment in de gemeente Hardinxveld-Giessendam: hoe vrouwelijke statushouders hun plek (terug)vinden
Voor veel vluchtelingenvrouwen is het niet makkelijk om hun eigen plek te vinden in de Nederlandse samenleving. Taalproblemen, het balanceren tussen twee culturen en het gebrek aan sociale contacten zorgen vaak voor onzekerheid.
Om de vrouwelijke statushouders in Hardinxveld-Giessendam een goede start te geven, kreeg VluchtelingenWerk de opdracht het project Vrouwen Empowerment en participatie in te zetten om de talenten van de vrouwen in kaart te brengen en de zelfredzaamheid en zelfstandigheid te vergroten. VluchtelingenWerk werkt daarin samen met Stichting Diversiteit op niveaus. Zij geven workshops rondom persoonlijke ontwikkeling, zelfvertrouwen, netwerkvorming en creatief zelfonderzoek voor het empoweren van de vrouwelijke inburgeraars.
In deze workshop leggen de gemeente Hardinxveld-Giessendam, VluchtelingenWerk Nederland en Stichting Diversiteit op niveaus uit wat dit project voor de vrouwelijke inburgeraars doet. En waarom het belangrijk is om speciale projecten in te zetten voor inburgeraars.
Workshop 3
Hoe de GR IJsselgemeenten de Divosa Benchmark inzet in de dagelijkse praktijk
Frans van der Meij, directeur van de GR IJsselgemeenten, wil graag op de hoogte zijn van de situatie in ‘zijn’ gemeenten Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Zuidplas. Van der Meij wil ontwikkelingen volgen én kunnen duiden. Daarvoor gebruikt hij de Divosa Benchmark op allerlei manieren.
In deze workshop vertelt Van der Meij hoe hij de gegevens uit de Benchmark inzet om te monitoren én te vergelijken. En wat hij vervolgens doet met de opgehaalde kennis en inzichten, intern en met de drie gemeenten uit de GR. Geen mooi weer verhaal, maar wel een mooi voorbeeld van de inzet van de Divosa Benchmark in de dagelijkse praktijk.
Workshop 4
DDAS: Data Delen Armoede en Schulden en de meerwaarde voor de Divosa Benchmark
Op dit moment zijn de eerste gemeenten bezig om voor DDAS (Data Delen Armoede en Schulden) gegevens over schuldhulpverlening aan te leveren bij het CBS. Vanaf 2026 wordt dit uitgebreid naar vroegsignalering. Wat betekent dat precies? Wat levert het op? En welke kansen biedt dit voor de Divosa Benchmark? In deze workshop vertellen we je hier meer over. We nemen je mee in de laatste DDAS-ontwikkelingen en bespreken hoe gegevens vanuit DDAS worden ingezet binnen de Divosa Benchmark Armoede & Schulden. Er is volop ruimte voor vragen en het delen van ideeën.
Workshop 5
Participatiewet in Balans, inzet op maatschappelijke participatie
Erik Rutten, programmamanager Participatiewet in Balans bij Divosa, bespreekt de laatste ontwikkelingen rondom de wetswijziging Participatiewet in Balans, met speciale aandacht voor de maatregel die gemeenten vraagt om in te zetten op maatschappelijke participatie. Hiervoor gaan we specifiek in op het initiatief ‘Wijk vol waarden’, waarin de gemeente Den Haag inzet op de versterking van maatschappelijke participatie.
Workshop 6
De Groningse aanpak: als werken nu niet haalbaar lijkt, hoe werk je dan aan werk?
Maatwerk, werken vanuit vertrouwen, regie bij de inwoner. Het zijn hippe termen in gemeenteland. Maar uiteindelijk gaat het erom: hoe doe je dat?
De gemeente Groningen kiest in het sociaal domein voor ‘de Groningse aanpak’. Inwoners krijgen daarbij ruimte en tijd om te onderzoeken wat past om stappen te zetten in hun ontwikkeling. En coaches en consulenten worden gefaciliteerd om inwoners zo passend mogelijk te ondersteunen door inzet van ‘oplossingsgericht werken’ en de Omgekeerde Toets. Ook hebben ze een ontwikkelladder en afwegingskader uitgewerkt. Het is professionaliseren en cultuur veranderen, maar ook het verhaal naar bestuur en politiek dat uiteindelijk de Groningse aanpak in de praktijk mogelijk maakt.
In deze workshop zie je hoe dit proces is gegaan, en hoe aan bovenstaande vorm is gegeven.
Workshop 7
Klantbeleving in de praktijk: workshop met Werkse!
Werkse! helpt inwoners van Delft ontwikkelen en bij het vinden van werk. Werkse! nam deel aan de pilot van de nieuwe benchmarkmodule Klantbeleving. In deze interactieve workshop vertelt Werkse!, samen met leden van het benchmarkteam, over haar bevindingen.
In de workshop maak je kennis met de benchmarkmodule Klantbeleving, die gemeenten structureel inzicht geeft in hoe bijstandsgerechtigden de gemeentelijke dienstverlening ervaren. Deelnemende organisaties ontvangen jaarlijks een kant-en-klaar, betrouwbaar en representatief klantonderzoek, inclusief resultaten die vergelijkbaar zijn over meerdere jaren en met andere gemeenten. Zo krijg je grip op de beleving achter de cijfers, en handvatten om te verbeteren.
Laat je inspireren door de ervaringen van Werkse! en ontdek wat de benchmarkmodule Klantbeleving voor jouw organisatie kan betekenen!
Workshop 8
Stoomcursus gebruik Divosa Benchmark: Lonneke van Riele en Esmee Esajas (BMC) leren je alles over benchmarken!
Wil je snel en goed leren benchmarken? Wil je weten hoe je vergelijkingsgroepen instelt? Of wil je weten hoe je meer uit de benchmarks kunt halen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de extra indicatoren die je in het analysedeel van het platform kunt vinden? In deze workshop wijzen we je de weg op het benchmarkplatform en laten we je zien hoe je alle informatie zo efficiënt mogelijk kan vinden en gebruiken.
Neem je tablet of je laptop mee, want we gaan samen met jou echt aan de slag met de benchmarks!