Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Doorgaan naar content
Actueel

Data Benchmark Statushouders & Inburgering geactualiseerd

Statushouders & Inburgering

Gepubliceerd op: 14 oktober 2024 | Laatste update: 15 oktober 2024

De data op het benchmarkplatform zijn geactualiseerd. Vanaf nu vind je in de Divosa Benchmark Statushouders & Inburgering ook data over de groep inburgeraars die vallen onder de Wet inburgering 2021. Hieronder beschrijven we de laatste stand van zaken.

In de Divosa Benchmark Statushouders & Inburgering vind je nu cijfers over indicatoren zoals werk, bijstand, inburgering en onderwijs voor de inburgeraars onder de Wi2013 én Wi2021 tot en met 2022. Je vindt er data over statushouders, maar ook over gezinsmigranten en overige migranten. Daarnaast zijn er enkele nieuwe indicatoren die te maken hebben met de uitvoering van de Wet inburgering 2021, zoals de verdeling van de inburgeraars over leerroutes.

Waar vind ik de data?

Je kan hier inloggen op het benchmarkplatform. In een aantal screenshots leggen we uit waar je de nieuwe cijfers kunt vinden. Heb je nog geen inlogaccount voor de Benchmark? Dan kan je mailen naar benchmarkstatushouders@divosa.nl om er een aan te vragen.

Wanneer komen welke data?

Voor de publicatie van de cijfers op het benchmarkplatform zijn we afhankelijk van de Statistiek Wet Inburgering en aanlevering van de cijfers door het CBS. Helaas heeft dit, door de benodigde kwaliteitscontroles naar aanleiding van de nieuwe Statistiek Wet Inburgering en de nieuwe doelgroep (onder Wi21), langer geduurd dan gehoopt.

Naar verwachting komen in het eerste kwartaal van 2025 cijfers tot en met 2023 op het platform. We verwachten de cijfers over 2024 rond de zomer van 2025. Op dit moment zijn de data van beide doelgroepen over 2022 beschikbaar.

Waar komen de data uit de Divosa Benchmark vandaan?

De data die wij publiceren in de Benchmark Statushouders & Inburgering komen uit verschillende bronnen, waaronder DUO en registraties inburgeringstrajecten bij gemeenten. Het CBS bundelt deze informatie vanuit deze verschillende bronnen voor ons. Op onze website vind je een uitgebreide beschrijving en infographic met alle bronnen op een rij.

Wat is het verschil tussen de Benchmark en Statistiek Wet Inburgering?

Het CBS publiceert in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) cijfers over de nieuwe inburgeringswet ter monitoring en evaluatie van de Wet inburgering 2021. Recentelijk publiceerden zij cijfers op landelijk niveau tot en met 2023. Begin volgend jaar zijn deze cijfers van de Statistiek Wet Inburgering op gemeenteniveau beschikbaar op het benchmarkplatform, alsmede meer uitgebreide cijfers over werk, inkomen en onderwijs van de inburgeraars.

Het benchmarkplatform biedt verschillende rapportages met duiding van de beschikbare cijfers en een uitgebreid analysedeel waar je zelf dieper in de cijfers kan duiken. De Benchmark sluit zo veel mogelijk aan bij de Statistiek Wet Inburgering wat betreft populatiebepaling.

Wat is de definitie van statushouders in de Divosa Benchmark?

In de Divosa Benchmark Statushouders & Inburgering vind je rapporten over de groep statushouders en over de groep gezinsmigranten en overige migranten. De groep statushouders is de groep mensen die op grond van een asielvergunning verblijf hebben en hun nareizende familieleden.

Mensen die in de Benchmark vallen onder de groep statushouders (Wi2013) kunnen al langer in Nederland zijn en inmiddels zijn genaturaliseerd. Je vindt hierover ook indicatoren terug op het benchmarkplatform. In de rapporten op het benchmarkplatform is een uitgebreide omschrijving van de definitie van de populatie te vinden.

Hoe leer ik over de nieuwe cijfers?

  • Je kan direct inloggen op het benchmarkplatform en de verschillende (nieuwe) rapportages en indicatoren verkennen. Je kunt hiervoor zelf vergelijkingsgroepen maken met andere deelnemende gemeenten.

  • We organiseren per arbeidsmarktregio een regionale benchlearnbijeenkomst om gezamenlijk de cijfers te duiden en van elkaar te leren. Wil je een bijeenkomst inplannen voor jouw regio? Mail naar benchmarkstatushouders@divosa.nl.

  • We organiseren dit najaar ook stoomcursussen waarin je kan leren hoe het benchmarkplatform werkt en waar je relevante informatie kan vinden. Inschrijven kan via de website.

  • Voor sommige regio’s geldt dat er weinig gemeenten deelnemen of dat er geen regionale benchlearnbijeenkomst wordt georganiseerd. Voor deze gemeenten organiseren we landelijke benchlearnbijeenkomsten. Deze bijeenkomsten zijn toegankelijk voor medewerkers van alle deelnemende gemeenten. Inschrijven kan via de website.